„… légy erős és bátor.” (Józs 1, 9) SzIRT VI. beszámoló

„… légy erős és bátor.” (Józs 1, 9) vezérigével szervezte meg a Szatmári Református Egyházmegye az idei SzIRT (Szatmári Ifjú Reformátusok Találkozója) ifjúsági táborát immáron hatodik alkalommal.

Augusztus 16-19. között Szamoskéren, a Liget-táborban gyűlt össze 70 fiatal és 10 lelkész illetve önkéntes segítő az Isten Igéje és régi ismerősök, barátok köré. A négy napot Tisza Tibor, az egyházmegye főjegyzője, szamosszegi lelkész nyitotta meg, majd ezt követően úgy, mint ahogy minden nap délelőtt Sipos Péter István, milotai lelkész tartotta meg a főelőadást. A tábor logója is utal arra (superman keretben ’amen’ felirat), hogy szuperhősökről szóltak az előadások, közöttük a legnagyobb hősről, magáról Jézus Krisztusról.

Az idei évben a kiscsoportos foglalkozások nem kerekasztal beszélgetés formájában valósultak meg, hanem interaktív módon a csoportoknak feladatlapokon keresztül önállóan kellett feldolgoznia az aznapi előadás témáját. Kíváncsiak voltunk és elképzelésünk igazat is nyert, hogy a fiatalok jobban megnyílnak és könnyebben bekapcsolódnak, ha nem csupán beszélniük kell.

A délelőtti főelőadást követően délelőtt és délután, különböző programokon vehettek részt a fiatalok: a debreceni iszákos mentő misszió interaktív előadása, kölcsei rendőrkutya bemutató, Sajtos Szilárd tábori lelkészi, őrnagy beszámolója, bicikli és kenutúra, élményfestés, honvédsuli és sok különböző csapatverseny (csocsó, asztalitenisz, just dance). Ezek a programok mind-mind egymás értékeire és a hétköznapi hősökre adtak példát, hogy mi is hősök lehetünk, ha Istentől kapott talentumainkat megfelelően használjuk-erre hívta fel a figyelmét a fiataloknak Telek András is, egykori válogatott futballista, a Ferencváros legendás középhátvédje.

A reggelt és az estéket minden nap áhítattal kezdtük és zártuk, amelyek szorosan kapcsolódtak fő témánkhoz, a hősökhöz. Szalay Kont esperes úr magyar történelmi pillanatokat és hősöket is párhuzamba állított áhítatában az Igével, példát állítva ezzel a fiatalok számára.

Az esti alkalmakat gazdagította még: csapatjátékok, a Fehérgyarmati Kölcsey Ferenc Református Általános Iskola színjátszó csapata a SZÉK parasztkomédiája, és az utolsó estén élő zenés táncház. A csütörtök délelőtt pedig úrvacsorás közösséggel zártuk a tábort, amelyet folytatunk egy következő egy estés összejövetellel, a SzIRT After alkalommal augusztus utolsó péntekén, amellyel nem titkolt célunk, hogy egy minden hónapban megszervezésre kerülő regionális ifjúsági alkalmon SzIRT utó- és elő munkát végezzünk. Mindenért Istené legyen a dicsőség!

 képek itt

Írta: Szabó Béla lelkész

ifjúsági referens